Home » Tweede Wereldoorlog – Het prille begin van het Friesio verhaal

Tweede Wereldoorlog – Het prille begin van het Friesio verhaal

Het prille begin van Friesio,  liefkozingsnaampje voor Anne de Vries.

Anne de Vries werd geboren op 19 november 1943, midden in de Tweede Wereldoorlog in het ziekenhuis in Apeldoorn.

Meteen na de geboorte kreeg Friesio een hersenbloeding met hele ernstige gevolgen – een hersenbeschadiging waardoor hij nooit zou kunnen lopen, zijn hele leven zwaar spastisch zou zijn en met een moeizaam spraakgebrek verder moest.

Het was geen gemakkelijke tijd, Friesio’s vader had in Beekbergen een zilvervossenfarm, dat liep niet echt goed in een oorlog waarin mensen veel te kort kwamen en er eigenlijk te weinig vlees was voor te veel dieren.

Vader en moeder de Vries verleenden ook onderdak aan veertig onderduikers op en soms in de zilvervossenfarm.  Als er een razzia was van de Duitsers dan kwamen de mensen uit het dorp Beekbergen altijd waarschuwen ‘Appie, Greetje, de moffen komen’. Dan verdween vader de Vries met de helft van de onderduikers in het Beekbergse bos, toen nog praktisch ondoordringbaar. De andere twintig doken in de nachthokken van de zilvervossen – daar keken de moffen nooit.

Toen vader en moeder de Vries zich meer en meer realiseerden dat hun zoon Anne niet was zoals andere kinderen besloten ze naar een befaamde Chinese arts in Utrecht te gaan voor een consult. Voorwaar een gigantische onderneming in een gigantische oorlog. Het was een tocht die geen uitkomst bracht. De arts vertelde hun dat dergelijke kinderen in zijn land naar de hoogste berg gebracht werden en daar achtergelaten.Vader en moeder de Vries keken elkaar aan bij die boodschap en liepen zonder er verder woorden aan vuil te maken de spreekkamer uit.

Name of author

Name: friesio@dmin